logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

Здравословно пазаруване

healthhubbg.com / Здравословно пазаруване

Здравословно пазаруване

Здраве

Ръководство за здравословно пазаруване на хранителни продукти. Като нутриционист, аз съм наясно, че пазаруването на хранителни стоки може да бъде предизвикателствоза много хора.

Когато моите клиенти искат да направят промяна в начина си на хранене, те не знаят от къде да започнат, в магазина за хранителни стоки не са сигурни кои храни и напитки да сложат в количката си. В това изобилие от храни често в лъскави опаковки на човек му е трудно да определи кои храни са добри за неговото здраве и кои е по добре да си останат на рафтовете в магазина.

Иска ми се тук да обясня основите на здравословното хранене, защото то започва от здравословното пазаруване, от продуктите които избираме.

Като начало преди да тръгнем към хранителния магазин е добре да си направим хранителен план поне за една седмица.Когато пазарувате със списък с хранителни продукти, така ще вземете само това което Ви е необходимо и нищо излишно.

И така какво включва един примерен  здравословен списък за пазаруване….

Балансираното хранене, като цяло включва предимно богати на хранителни вещества храни, зеленчуци, плодове, източници на протеин, като риба от див улов, яйца, бобови храни, ядки и семена и да не забравяме водата.Тези храни трябва да са с приоритет във Вашия списък за пазаруване.

Примерен списък:

  • Плодове: ябълки, портокали, лимони, мандарини, боровинки, авокадо
  • Зеленчуци: броколи, спанак, чери домати, краставички, лук, чесън, зеле, моркови
  • Варива: кафяв ориз, киноа, черен боб, нахут
  • Протеини: пилешки гърди, риба, яйца
  • Ядки и семена: слънчогледови семки, тиквенисемки, чиа, лененосеме, лешници и бадеми
  • Подправки: магданоз, босилек и др.
  • Мазнини: зехтин екстра върджин, кокосово масло, тиквено масло, патешка мазнина
  • Брашна от смлени ядки
  • Пълнозърнест хляб с квас

Започнете промяната от пазаруването на хранителни продукти, по възможност избирайте да са без консерванти и други подобрители. Ако се обърквате от многото информация която е навсякъде за “здравословното хранене “ запомнете само едно:  здравословното хранене не трябва да е сложно.Просто всяко хранене или лека закуска нека са богати на хранителни вещества.

За мен храната е създадена за да и се наслаждаваме, а не да броим калории и да вървим с везна в ръце и всичко да претегляме.

Какво е здравословното хранене и защо е важно?

Храненето е основен жизнен процес, свързан с приемането, преработването, и усвояването на храната която консумираме.

Здравословното хранене е важно по много причини,като набавяне нанеобходимите за организма  хранителни вещества, намаляване риска от заболяване, увеличаване на дълголетието, оптимално психическо и физическо здраве.

Като цяло здравословното хранене не е спазване на определена строга диета, просто означава да дадете приоритет на вашето здраве, като захранвате тялото си с питателни храни.

По-добрата грижа за себе си за по-добър живот изпълнен с здраве и усмивки.

Health Hub