logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

КАКВО Е ХОЛИСТИЧЕН НУТРИЦИОНИСТ?

Думата нутриционист произлиза от nutrition, което в превод от английски означава пълноценно хранене. Коренът на думата холистика пък означава цялостен. Оттам идва и наименованието на тази професия, в която човекът се разглежда като единно и неделимо цяло, в което взаимовръзката между физическа активност, начин на хранене и духовно развитие е основа. Холистичната нутриционистика има за цел да подобри общото здравословно състояние на човека, изчиствайки го от токсините и въвеждайки балансирано хранене като модел на поведение в ежедневието му. Освен грижата за тялото, холистичният нутриционист поема грижата и за начина на мислене на своя клиент с методи от психологията. Крайната цел е човек да се научи да обича грижата за себе си, тялото и ума си. Холистичният нутриционист не отхвърля медицината и при нужда работи в екип с лекар, хомеопат, психолог, кинезитерапевт или фитнес треньор за по-бързото и ефективно възстановяване на клиенти с по-тежки проблеми.  КОГА НИ Е НУЖЕН НУТРИЦИОНИСТ?

От услугите на холистичен нутриционист се нуждаят хората, които имат за цел да подобрят цялостно начина си на живот, здравето си, физическата си активност, самочувствието и себеусещането си и търсят дълготраен ефект и дълъг живот. Клиентите на нутрициониста нямат непременно проблем с наднормено тегло и не винаги страдат от здравословни проблеми. По време и след съвместната си работа с нутрициониста обаче те трябва да възприемат модела на поведение в храненето и физическата си активност като начин на живот.

Нутриционист е квалифициран (дипломиран) специалист по правилно хранене, който познава в дълбочина както храните и физиологията на човека, така и всички науки, свързани с превенцията на здравето от холистична гледна точка. Нутриционистът споделя усвоената от него научна информация, предоставяйки достъпни знания с цел повишаване хранителната и здравната култура на обществото. За разлика от медицинските специалисти, той няма за цел да диагностицира или лекува, не отменя диагнози и не модифицира лечението, назначено от лекар. Нутриционистът е консултант по здравословен начин на живот.

Кога да се обърнем към нутриционист?

Всеки, който желае да разшири своите знания относно правилното хранене, комбиниране на храните, въздействието на храните върху здравето, да оптимизира менюто за себе си и своето семейство, съобразно индивидуалните нужди или особености на начина на живот, може да се обърне към нутриционист. Подходящо е да потърсим този тип специалисти и при следните ситуации: подготовка за бременност, кърмене, възстановяване след раждане или лечение, при активно спортуване, живот под висок стрес, менопауза и други периоди от живота на човека, които не представляват медицинска диагноза. Нашият лекуващ лекар, по своя преценка, също може да ни насочи към нутриционист.

Ако нутриционистът забележи признаци на заболяване или ако вече имате поставена диагноза, той е задължен да ви насочи към медицински специалист и да работи паралелно с вашия лекуващ лекар, съобразно лечението и особеностите на заболяването.

Моята цел е Вашето здравословно и балансирано ежедневно меню да се превърне в начин да живот !