logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

Видове диети

healthhubbg.com / Uncategorized  / Видове диети

Видове диети

Какво е елиминационна диета? Как се прилага ?

Здравейте ,днес ще си говорим за елиминационната диета.През последните години все по-често чувам следните изречения:

“От глутен се подувам”

“От млякото се подувам”

“От захарта ми се появяват пъпки”

Хранителната непоносимост е  все по-често срещана.За съжаление много хора незнаят как да си помогнат,въпреки че са наясно ,че нещо, което ядат е провокирало тези симптоми.

Елиминационните диети всъщност са видове диети които отговарят на тези нужди

И така ,какво представлява елиминационната  диета?

Елиминирането означава да премахнете нещо ,тоест вие премахвате от живота си храни ,които смятате че тялото ви  не може да смила и понася добре.Докато извършвате процеса на премахване стъпка по стъпка,може да сте в състояние да разберете коя храна не понасяте въз основа на облекчаването на симптомите.Също така може да си водите хранителен дневник,в който поне за 7 дена да попълвате всичко което ядете и пиете.Описвайте след консумирането на дадена храна или напитка как реагира тялото ви,всички проявени симптоми -физически или емоционални.

С елиминационната диета ,храносмилателни проблеми като ,подуване, газове,диярия,запек,и гадене могат да бъдат намалени .

Как работи механизмът на елиминационната диета?

На първо място тази диета се състои от два етапа.На първи етап храните  които не ви понасят се премахват от менюто ви,на втория етап ,същите храни една по една отнова поетапно се въвеждат в хранителния ви план.

В първата фаза обикновено храните се премахват за 2-3 седмици.Тези храни обикновено са; преработени растителни масла (олио от царевица,слънчогледово олио,олио от рапица)соя,млечни продукти,захар,пшеница,храни които съдържат глутен,зърнени култури,добавки като мононатриев глутамат ,натриев нитрит,изкуствени оцветители в храните ,изкуствени аромати,консерванти ,газирани напитки и алкохол.Ако оплакванията подължават въпреки че сте премахнали тези храни от менюто ви ,добре е да се консултирате с гастроентеролог.

Във втора фаза ,се въвеждат една по една храните които са били изключени в първа фаза.След започване на  добавянето на някои от тези храни чувствате,умора,болки в ставите ,главоболие,проблеми със съня,подуване на корема,болки в стомаха,промени в движението на червата ,трябва да премахнете тази храна от менюто ви.Ако не почувствате никакви странични ефекти ,това означава че тялото  ви може лесно  понася тази храна.

Какви са ползите?

  • Намаляват симптомите на подуване и газове
  • Намаляват симптомите на симптома на раздразнените черва

Може да намали пристъпите на мигрена

Какви са рисковете?

Като начало елиминационните диети трябва да се спазват само за кратък период от време.Спазването на елиминационна диета за по дълъги периоди не се препоръчва ,тъй като може да доведе до дефицит на хранителни вещества в резултат на елиминирането на определени групи храни.

В допълнение ,деца и лица с известни или предполагаеми алергии,заболявания ,трябва да следват елиминационната диета само под наблюдението на лекар.Тъй като елиминационната

Share

No Comments

Post a Comment