logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

Остеопороза

Скорошни проучвания разкриха, че консумацията на нездравословна храна проправя път към остеопороза и отслабва костите.

 Консумацията на прекомерни количества захар и мазнини отслабва костите и увеличава крехкостта на костите. Тези изследователи казват, че нездравословната храна, която съдържа големи количества наситени мазнини и захар, намалява усвояването на калций и причинява отслабване на костите.

Причини и симптоми

Факторите, които увеличават риска от развиване на остеопороза ,включват:

  • Възраст. Вероятността от остеопороза се повишава с нарастване на възрастта и отслабване на костите.
  • Пол. При жените вероятността от остеопороза е по-голяма, тъй като при тях по начало костната маса е по-малка.
  • Телосложение. Жените с дребни кости или с по-слабо телосложение са по-податливи на остеопороза.
  • Ранна менопауза. Жените, при които менопаузата започва по-рано поради наследствени причини, хирургическа операция или големи физически натоварвания, могат да загубят голямо количество костна тъкан на ранен етап от живота си. Заболявания като анорексия и булимия също могат да доведат до ранна менопауза и остеопороза.
  • Хипотиреоидизъм, също е фактор при който костите могат да станат по-слаби и чупливи. При хипотиреоидизъм щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, тези хормони са важни, за много функции в нашето тяло, включително и за костната обмяна.
  • Начин на живот. При хората, които пушат или пият, твърде много или не правят физически упражнения, вероятността да развият остеопороза е по-голяма.
  • Наднорменото тегло и затлъстяването са рисков фактор, защото могат до доведат за загуба на костна плътност. За да намалите риска от остеопороза, ако имате наднормено тегло или затлъстяване е важно да отслабнете.
  • Лекарствени средства. Загубата на костна тъкан може да се ускори от приемането на определени медикаменти.
  • Хранителен режим. Възрастните хора, които не приемат достатъчно, калций, магнезий или протеини са в повишен риск от развиване на остеопороза.

Как да се храним

Важно за превенцията на това заболяване, е здравословният хранителен режим с намалена консумация на мазнини, захар, сол и кофеин. Да се увеличи приема на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, морски храни. Ежедневно приемайте храни богати на калций. Препоръчителният дневен прием на калций за възрастни е 1000 милиграма на ден. Добри източници на калций са млякото и млечните продукти, зеленчуци с тъмно зелени листа, бобови растения и ядки. Витамин Д е също толкова важен и затова си го набавяйте ежедневно, добри източници на витамин Д са слънчевата светлина, морски дарове, яйца най -добре от домашни кокошки, млечни продукти.

Избягвайте храни които, които могат да ускорят загубата на костна маса. Въздържайте се от прекомерна консумация на сол, захар и животински мазнини. Следва да се намали консумацията на кафе, газирани напитки и такива със съдържание на кофеин. Изследвания показват, че прекомерната употреба на тези напитки е свързана с ускореното намаляване на костната плътност и повишаване на риска от фрактури на костите в напреднала възраст. Газираните напитки с кофеин са особено вредни за костите, тъй като, съдържат голямо количество фосфорна киселина, която от своя страна увеличава резорбцията на костите и по този начин намалява костната плътност.

Физическа активност

Физическата активност е от особена важност не само за превенция и профилактика на остеопороза но и на много други заболявания. Правете редовни физически упражнения, които да натоварват костите. Полезно за костите е ходене, скачане, бягане, танци и упражнения с тежести .

Малки промени

Share

No Comments

Post a Comment