logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

Да се погрижим за здравето на сърцето

Какво трябва да направим, за да защитим здравето на сърцето си?

Здравето на сърцето е изключително важно, за да имате дълъг и здравословен живот. Балансираното хранене, редовните физически упражнения и избягване на фактори, които влияят отрицателно върху здравето на сърцето ви.

Защо здравето на сърцето е важно, какво да ядем за да имаме здраво сърце?

Поддържането на здравето на сърцето играе важна роля за жизнените функции на тялото. Грижата за сърцето ви не само удължава живота ви но и подобрява цялостното ви здраве.

Какво да направим, за да защитим сърцето си?

Хранене с балансирана диета, спорт, избягването на алкохол и тютюнопушене. Храненето е един от най важните фактори за да имаме здраво сърце. За да защитим здравето на сърцето, трябва да се консумират храни с ниско съдържание на наситени мазнини. преработените храни увеличават риска от сърдечни заболявания, нарушават хормоналния баланс както и храносмилателната система. Увеличете приема на пресни зеленчуци и плодове, риба и морски дарове, фибри, бобови храни, ядки. Билкови чайове, особено зеления чай който е богат на антиоксиданти.

 Риба

Здравословните мастни киселини в рибата могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания, да намалят лошия холестерол и да повишат добрия холестерол. Но начинът на готвене на рибата също е важен. Методите на печене, готвене на пара са идеални вместо пържене. 

Зехтин

Зехтинът, който предпазва от сърдечно-съдови заболявания и понижава лошия холестерол, не трябва да се консумира повече от 2-3 супени лъжици на ден.

Зелен чай

1-2 чаши зелен чай на ден могат да помогнат за намаляване на лошия холестерол с полифенолните съединения, които съдържа. Хората с бъбречни заболявания не трябва да пият зелен чай без консултация с лекар.

Сушен боб, нахут, леща

Сушените бобови растения могат да помогнат за намаляване на нивото на лошия холестерол LDL в кръвта, благодарение на фибрите, които съдържат. 

Ябълка

Една ябълка на ден може да намали риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на лошия холестерол, особено поради съдържанието на пектин. 
Спанак

Спанакът, който е богат на калий и фибри, може да контролира кръвното налягане, да понижи холестерола и да осигури нормалното функциониране на сърдечния мускул. Зеленчуци като тученица и броколи също са известни като полезни за сърдечно-съдовото здраве.

домати

Ликопенът, който придава червения цвят на доматите, може да намали риска от сърдечни заболявания и да регулира холестерола. Според проучвания, консумацията на варени домати може да осигури повече ползи, отколкото консумацията им сурови.

Балансиран прием на течности

Течният баланс е важен за поддържане на здравето на сърцето. Може да е полезно да обърнете внимание на ежедневната консумация на течности и да консумирате  вода и плодове.

Ядки с твърда черупка като орехи, лешници и фъстъци

Ядките са много богати на здравословни киселини. Ядки като бадеми, орехи и шамфъстък могат да имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето. Тъй като не съдържат холестерол, те не повишават холестерола в кръвта. Освен това повечето мазнини, които съдържат, са поли- или мононенаситени и безвредни за сърдечно-съдови заболявания. Всъщност, когато се приема в правилните количества, той може да намали лошия холестерол (LDL) с 15% и да повиши добрия холестерол (HDL) с 5%. Тъй като фъстъците са с високо съдържание на наситени мазнини, те не се препоръчват за здравето на сърцето.

Чай и кафе 

Чаят и кафето могат да имат положителен ефект върху здравето на сърцето поради съдържащите се в тях флавоноиди.

В допълнение към обръщането на внимание на храненето, основните моменти, които трябва да имате предвид по отношение на начините за защита на здравето на сърцето, са:

Намаляване на консумацията на сол

За да намалите консумацията на сол, може да се наложи първо да премахнете солниците от масите и видимите места, да консумирате повече зеленчуци и плодове, да изберете нискомаслени и непреработени храни и да увеличите консумацията на зърнени храни и риба. 

Кои упражнения трябва да се правят за здравето на сърцето?

За да защитите здравето на сърцето, упражненията са толкова важни, колкото и храненето. Постоянният заседнал живот може да компрометира здравето на сърцето. Възможно е да защитите здравето на сърцето, като правите редовни упражнения. Упражненията, извършвани за укрепване на сърдечните мускули, помагат за намаляване на кръвното налягане, като по този начин помагат за намаляване на състояния като високо кръвно налягане. Дори бързото ходене всеки ден има положителен ефект върху здравето на сърцето. Ако вече ходите, можете да опитате да карате колело или да плувате. Можете да започнете бавно с дейността, която винаги правите, и да увеличите честотата и интензивността, докато влизате във форма. 

Забележка: Този текст е написан с цел обективна информираност на потребителите по темата.

 

Share

No Comments

Post a Comment