logo

Добре Дошли!

Top

10 хранителни съвета за здравословна новогодишна трапеза

Оставяме зад гърба си още една година, за добро или лошо. Защо правилното хранене не трябва да бъде едно от новите решения и правилните начала, които правите през 2024 г.? В тази нощ, когато посрещаме новата година, новите обещания към себе си,новите надежди и новите мечти, в днешната статия съм ви подготвила 10 хранителни предложения за здравословна новогодишна трапеза.

 🔴Започнете деня с качествена и балансирана закуска

Започнете новогодишния ден с качествена и балансирана закуска, която ще ви държи сити за дълго време, а след закуска хапнете. Тъй като вечерта ще похапвате, можете да изберете по-леки и нискокалорични храни като зеленчукова чиния или зеленчукова супа за обяд.                                                                                                                

🔴Не отивайте на новогодишната вечеря гладни

Независимо дали новогодишната ви вечеря е у дома или навън, за да не допуснете да прекалите с храната, можете да консумирате протеинови и въглехидратни ястия като 1 плод или 8-10  сурови ядки заедно с чаша мляко/кисело мляко, в зависимост от вашия глад, между храненията.

🔴Научете се да казвате Не

Много храни, които изглеждат вкусни и са специално приготвени за новогодишната нощ, също могат да бъдат висококалорични. Затова стойте далеч от храни, за чието съдържание не сте сигурни. Поставете свои собствени граници. По този начин можете лесно да кажете „не“ на предлаганите ви лакомства.

🔴 Проследяване на порциите

Не забравяйте да започнете новогодишната си вечеря с нискокалорични храни като салата или супа. Консумирайте каквото искате, малко по малко, за вкус, но не забравяйте да контролирате порцията си. Това, което прави една храна вредна за вас, е количеството и честотата на консумация на храната. 

🔴Направете лек избор на вашата новогодишна маса

Можете да облекчите основното си хранене, като изберете „на скара“ или „на фурна“ вместо пържене или печене. Пуешкото, което се превърна в символ на новогодишната нощ, може би е по-невинен избор, тъй като е с по-малко мазнини и калории от червеното месо.

🔴Изберете храни, които можете да ядете неограничено

След хранене не забравяйте да включите на масата си нискокалорични храни, които можете да ядете неограничено през нощта. Можете да създадете свой собствен нискокалоричен и здравословен сос за потапяне, като напълните зеленчуците, които обичате да консумирате, като домати, краставици, моркови, шарени чушки, суров карфиол, стръкове целина, листа от маруля, тиквички, броколи и аспержи в купа и  ги смесите  с цедено кисело мляко, лимонов сок , мащерка и червен пипер.

🔴Внимавайте с консумацията на алкохол

Изборът на чаша бира или вино е много по-добър вариант от водка, уиски, мартини, ракия, ром или смесени спиртни напитки. Приготвените алкохолни смеси могат да съдържат много високи количества от 400-600 калории. Ето защо е добре да обърнете внимание на избора си на алкохолни напитки.

🔴Облекчете избора си на десерти

Нова година без десерт не звучи никак реалистично. Също така е възможно да направите лек избор за десерт в новогодишната нощ. Тъй като десертите съ захар съдържат повече калории и мазнини, можете да изберете леки плодови десерти,  млечни десерти или плодова салата за десерт.

🔴Не пренебрегвайте консумацията на вода

Ако ще пиете алкохол, особено на новогодишната трапеза, пийте много вода. Дори и да не се чувствате жадни, старайте се  да консумирате достатъчно вода , за да не се събудите подути на следващия ден или да не се сблъскате с проблеми като главоболие и умора.

🔴Внимавайте със закуските след хранене

След хубавата новогодишна трапеза през цялата вечер се консумират закуски като бисквити, чипс и шоколад. Можете да изберете ядки с ниско съдържание на мазнини и сол, като сурови бадеми, сурови лешници, несолени фъстъци, стафиди, сини сливи, орехи и др.

Share

No Comments

Post a Comment