logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

Витамините и техните функции

healthhubbg.com / Витамини  / Витамините и техните функции

Витамините и техните функции

Какви са функциите на витамин С?

 • Витамин С е необходим за растежа и възстановяването на тъканите в цялото тяло.
 • Той образува колаген, важен протеин, използван за производството на кожа, сухожилия, връзки и кръвоносни съдове.
 • Подпомага усвояването на желязото.
 • Витамин С е витамин антиоксидант. Антиоксидантите предотвратяват щетите, причинени от свободните радикали. Натрупването на свободни радикали с течение на времето е до голяма степен отговорно за процеса на стареене. Свободните радикали могат да играят роля при рак, сърдечни заболявания и състояния като артрит.
 • Хората с висок прием на витамин С от плодове и зеленчуци ще се радват на добро здраве.
 • Хората с висока консумация на плодове и зеленчуци са по-малко изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.
 • Изследователите отбелязват, че съдържанието на антиоксиданти в тези хранителни вещества може да бъде частично отговорно за тази връзка, тъй като оксидативното увреждане е основната причина за сърдечно-съдови заболявания.

Какви са симптомите на дефицит на витамин С?

Дефицитът на витамин С не е често срещан в развитите страни. Най-често срещаното известно състояние на дефицит на витамин С е скорбут. 

Каква е нуждата от витамин С?

Повечето хора могат да си набавят достатъчно витамин С чрез адекватна и балансирана диета. Ако пушите, имате нужда от допълнителни 35 милиграма витамин С на ден.

Какви са хранителните източници на витамин С?

Най-добрите източници на витамин С са зеленчуците и плодовете.

Добавки с витамин С

Витамин С може да се използва самостоятелно или в добавки с други хранителни вещества. Витамин С в хранителните добавки обикновено е под формата на аскорбинова киселина, но някои добавки имат други форми като натриев аскорбат, калциев аскорбат, други минерални аскорбати и аскорбинова киселина с биофлавоноиди.

Токсичност на витамин С

Прекомерният прием на витамин С може да причини диария, гадене и стомашни спазми. При състояние, наречено хемохроматоза, което кара тялото да съхранява твърде много желязо, високите дози витамин С могат да влошат претоварването с желязо и да увредят телесните тъкани. В такъв случай те трябва да говорят със лекуващия ги  лекар , преди да приемат добавки с витамин С.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин. Това е група от стеролни съединения (витамин D3), чиято основна структура е холекалциферол. Холекалциферолът се образува в кожата от 7-дехидрохолестерол (провитамин D3) в резултат на UVB лъчи. 

Получаването на достатъчно витамин D в диетата е важно, защото помага на тялото да абсорбира и използва калций и фосфор за здрави кости и зъби. Витамин D също играе роля в нервната, мускулната и имунната система.

Витамин D може да се набави по три начина: през кожата, от диетата и от витаминни добавки. Тялото естествено създава витамин D след излагане на слънчева светлина. 

Какви са функциите на витамин D?

 • Витамин D помага на тялото да абсорбира калций. Калцият и фосфатът са два основни минерала за нормалното формиране на костите. В детството тези минерали се използват за производството на кости. Производството на кости и костната тъкан могат да бъдат увредени, ако не се приема достатъчно калций или ако калцият от храната не се абсорбира адекватно.
 • Доказано е, че добавките с витамин D3 (700-800 IU/ден) и калциеви (500-1200 mg/ден) намаляват риска от костна загуба и фрактури при възрастни хора на възраст 62-85 години. Мъжете и жените трябва да говорят със своите здравни специалисти относно нуждите си от витамин D (и калций) като част от общ план за предотвратяване или лечение на остеопороза.

Какви са последствията от липсата на достатъчно витамин D?

Дефицитът на витамин D може да доведе до костни заболявания като остеопороза, остеомалация или рахит при възрастни и рахит при деца. Остеомалацията е заболяване, което се проявява при възрастни по време на образуването на минерализацията на матрицата и се характеризира с намалена костна плътност. Възникват костни деформации и патологични фрактури. Намалени серумни концентрации на калций и фосфат могат да възникнат при дефицит на витамин D.

Кой е изложен на риск от дефицит на витамин D?

 • По-възрастните, защото кожата им не е в състояние да произвежда ефективен витамин D, когато е изложена на слънчева светлина, а бъбреците са по-малко способни да го преобразуват в активната му форма.
 • Лица със състояния като болестта на Крон или целиакия
 • Затлъстели индивиди, защото техните телесни мазнини се свързват с витамин D, предотвратявайки повишаването му в плазмата.

Какви са хранителните източници на витамин D?

Витамин D не се среща естествено в повечето храни. Храните, богати на витамин D, включват яйчни жълтъци, солена риба и черен дроб. Някои други храни, като мляко и зърнени храни, често са обогатени с витамин D.

Добавки с витамин D

Витамин D се намира във витаминни добавки и обогатени храни в две форми: D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). И двете повишават количеството на витамин D в кръвта.

Токсичност на витамин D

Прекомерният прием на витамин D може да доведе до абсорбиране на твърде много калций в червата. Това от своя страна може да причини високи нива на калций в кръвта. Високият калций в кръвта може да доведе до:

 • Отлагане на калций в меките тъкани като сърцето и белите дробове
 • Кавъни в бъбреците
 • Гадене, повръщане, запек, загуба на апетит, слабост и загуба на тегло

Витамин Е

Витамин Е е разделен на осем различни вида, като двата основни типа са токоферол и токотриенол. Понастоящем единствената хранителна форма, считана за биологично активна при хората, е α-токоферол. Той действа като антиоксидант в липофилни среди, като помага за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, особено в клетъчните мембрани.

Какви са функциите на витамин Е?

 • Витамин Е е мастноразтворим витамин, който може да подобри имунната функция.
 • Той е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане от свободните радикали.
 • Тялото се нуждае от витамин Е, за да поддържа имунната система силна срещу вируси и бактерии.
 • Витамин Е също е важен за образуването на червени кръвни клетки и помага на тялото да използва витамин К. Освен това помага за разширяване на кръвоносните съдове и предпазва кръвта от съсирване.
 • Клетките използват витамин Е, за да взаимодействат една с друга и да изпълняват много важни функции.

Какви са симптомите на дефицит на витамин Е?

Дефицитът на витамин Е е много рядък при здрави хора. Неговият дефицит често се свързва с определени заболявания, при които мазнините не могат да се усвояват или усвояват правилно. Примерите включват някои редки генетични заболявания като болестта на Crohn, кистозна фиброза и A-β-липопротеинемия. Витамин Е се нуждае от малко мазнини, за да може храносмилателната система да го усвои. Дефицитът на витамин Е може да причини увреждане на нервите и мускулите, водещо до загуба на чувствителност в ръцете и краката, загуба на контрол върху движението на тялото, мускулна слабост и проблеми със зрението. Друг признак за дефицит е отслабената имунна система.

Какви са хранителните източници на витамин Е?

Витамин Е се намира главно в храни, съдържащи мазнини, като пшеничен зародиш, ядки, фъстъчено масло и семена,кокосово масло, зехтин и др.

Витамин Е добавка

Добавките с витамин Е се предлагат в различни количества и форми. Повечето мултивитаминно-минерални добавки веднъж дневно осигуряват около 30 IU витамин Е, докато добавките само с витамин Е обикновено съдържат от 100 до 1000 IU  . Дозите в добавките, съдържащи само витамин Е, са много по-високи от препоръчителните количества.

Въпреки че витамин Е може да изглежда като една съставка, всъщност това е името на осем съединения в храната, включително алфа-токоферол. Всяка форма има различна сила или ниво на активност в тялото. Произведен от естествени (хранителни) източници, витамин Е обикновено се описва като „d-алфа-токоферол“ върху хранителните опаковки и етикетите на добавките. Синтетичният витамин Е обикновено се описва като „dl-алфа-токоферол“. Естествената му форма е по-силна. Например, 100 IU естествен витамин Е се равнява на около 150 IU от синтетичната му форма.

Токсичност на витамин Е

Много малко вероятно е човек да предозира витамин Е от естествени източници. Повечето хора, които са предозирали, са се случили поради приема на добавки с витамин Е. Високите дози добавки с витамин Е могат да увеличат риска от кървене и сериозно кървене в мозъка. Високите нива на витамин Е също могат да увеличат риска от вродени дефекти.

Витамин К

 Има няколко вида витамин К. Двете най-често срещани групи са витамин К-1, открит в растителни източници, и витамин К-2, открит в животински източници. Предлагат се и синтетични видове.

Какви са функциите на витамин К?

 • Един от мастноразтворимите витамини, основната роля на витамин К в организма е съсирването на кръвта. Без витамин К кръвосъсирването не се осъществява.
 • Въпреки това, витамин К може също да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и да намали натрупването на калций в кръвта.
 • Някои проучвания показват, че витамин К помага за поддържането на костите при възрастни хора.

Какви са симптомите на дефицит на витамин К?

Дефицитът на витамин К е много рядък. Това се случва, когато тялото не абсорбира витамина  правилно в червата. Може да се появи и след продължително лечение с антибиотици. Хората с дефицит на витамин К са по-склонни да получат синини и кървене. Съществува риск от намалена костна плътност и остеопороза, което може да доведе до фрактури.

Кой е изложен на риск от дефицит на витамин К?

 • Новородени, на които не е поставена инжекция с витамин К при раждането
 • Лица със заболявания, които намаляват количеството на витамин К, абсорбирано в тялото, като кистозна фиброза, целиакия, улцерозен колит и синдром на късото черво
 • Хора, които са имали бариатрична хирургия
 • Какви са хранителните източници на витамин К?
 • Витамин К се намира в много храни: зелено листни зеленчуци като спанак, броколи и маруля,  плодове като боровинки и смокини, месо, сирене, яйца и соя. 
 • Витамин К добавка
 • Витамин К се намира в мултивитамини/мултиминерални добавки. Предлагат се и добавки, съдържащи витамин К самостоятелно или в комбинация с калций, магнезий и витамин D.
 • Токсичност на витамин К
 • Бързата интравенозна инфузия на K1 е свързана с диспнея, обрив и сърдечно-съдов шок. Прекомерният прием на менадион, провитамин, може да доведе до хемолитична анемия, хипербилирубинемия и керниктер при кърмачета на бременни жени.
 • Някои лекарства могат да взаимодействат, особено с варфарин (кумадин). Ако се приемат разредители на кръвта (като антикоагуланти/антиагреганти), може да се наложи ограничаване на храни, богати на витамин К. Хората трябва да са наясно как храните, съдържащи витамин К, могат да повлияят на работата на тези лекарства. Консултирайки се с здравен консултант , по този въпрос, трябва да разберете кои храни, съдържащи витамин К, не трябва да се консумират, докато се приемат такива лекарства.
 • Заключение
 • В резултат на това витамините са хранителните вещества, необходими за нормалния растеж и развитие на тялото и за изпълнението на всички функции на тялото. Всеки от горепосочените витамини има важна функция в организма. Ако даден витамин не се приема достатъчно, възниква дефицит на витамин и това може да причини здравословни проблеми.
 • Хранителните заболявания и рисковете за здравето нарастват. Една от основните мерки за предпазване от тези рискове е здравословното и съзнателно хранене. Не трябва да се забравя, че диетолозите и здравните консултанти са не само хора, с които трябва да се консултирате при здравословен проблем, но и хора, с които трябва да се консултирате за опазване на Вашето здраве. Консумиране на достатъчно плодове, зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни и мляко и млечни продукти; Това ще намали рисковете от различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, рак и остеопороза.
 • Витамините трябва да се набавят предимно от добре балансирана и разнообразна диета, съдържаща много плодове и зеленчуци. Въпреки това, в някои случаи обогатените храни и хранителните добавки могат да бъдат подходящи. Тези, които приемат добавки, трябва да внимават да не превишават посочената максимална доза, тъй като могат да възникнат здравословни проблеми. Някои лекарства също могат да взаимодействат с витаминни добавки, така че е важно да потърсите съвет от здравни специалисти, преди да използвате добавки.

Харесайте и споделете, нека всички бъдем бъдем здрави!

Share

No Comments

Post a Comment