logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

Хранене по време на бременност

Какво трябва да бъде храненето по време на бременност?Основната част от процеса на хранене по време на бременност е бъдещата майка да има адекватна и балансирана диета преди бременността и нейните хранителни запаси да са пълни. Безспорно здравословното и балансирано хранене по време на бременност е  задължително , за да сте сигурни ,че вашето бебе ще се развива и расте нормално.       

Какво трябва да се консумира по време на бременност?

Един от най-важните аспекти на хранителния процес по време на бременност е балансираната консумация на храни от различни хранителни групи. Хранителните вещества изпълняват различни важни функции в нашето тяло.Много е важно да приемате разнообразни храни ,които са богат източник на витамини и минерали .            

Съвети за правилно хранене

Има някои важни точки, на които трябва да обърнете внимание по отношение на процеса на хранене по време на бременност . 

 • Обърнете внимание на свежестта на храната, която купувате. Изберете естествени и пресни храни вместо готови храни, консерви или храни с добавки.
 • Хранете се често но на  малки порции и разнообразно. Избягвайте продължително гладуване или преяждане.Храненето да бъде разпределено за деня през 3-4 часа ,за да няма чувство за глад и след това консумация на голямо количество храна.Именно така се гарантира растежа на бебето и се постига здравословно наддаване на тегло,което е необходимо ,за да сте сигурни ,че плода наддава в съответствие с гестационната седмица,в която се намирате.
 • Старайте се  да консумирате разнообразни храни. Храненето  с  различни групи храни ви помага да приемате нужните  витамини и минерали.
 • Вместо прекалено мазни, сладки и богати на калории храни, изберете храни, богати на протеини и фибри и с ниско съдържание на мазнини.
 • Обърнете внимание на веществата, които трябва да се приемат, като фолиева киселина и желязо. Получаването на други витамини и минерали от балансирана диета обикновено е достатъчно.
 • Обърнете внимание на приема на течности. Пийте поне 8-10 чаши вода на ден . Вашите нужди от вода може да се увеличат през летните месеци.
 • Използвате йодирана сол в храната.Йодът има важна роля в образуването на хормоните ,които регулира функцията на щитовидната жлеза.Когато бременната жена си набавя необходимото количество йод ,това може да предотврати здравословни проблеми,свързани с умственото развитие ,слуха,говора и растежа на бебчо.  
 • Закусвайте,закуската е най -важна ,ще ви помогне да се преборите със сутрешното гадене .
 • Избягвайте преработени и рафинирани храни

                                              

Здравословната и балансирана диета е важна за здравето както на вас, така и на вашето бебе 

Кои са хранителните вещества, които трябва да се консумират по време на бременност?

Протеини

Необходимо е да се съсредоточите върху различни хранителни продукти, за да се отговори на нарастващата нужда от протеини по време на процеса на хранене по време на бременност . Препоръчват се храни, богати на протеини, като червено и бяло месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба, бобови растения (напр. боб, леща,). Източниците на протеини се разделят на две групи: животински и растителни източници.

Важно е да се включи балансирана диета от протеини както от растителен, така и от животински произход. По този начин можете да получите аминокиселините, от които тялото ви се нуждае. Идеалната диета за бременност трябва да включва растителни и животински протеини в равни пропорции. Този подход поддържа балансирана диета чрез комбиниране както на висококачествени протеини от животински източници, така и на фибри, витамини и минерали от растителни източници.

Калций

По време на бременност и след раждането е много важно да си набавяте необходимото количество калций,тъй като участва в регулиране на течностите във вашето тяло ,както и в образуването на зъбните зародиши.Ако във вашия хранителен режим липсват храни,богати на калций ,вашето тяло ще използва този от костите ви ,за да осигури необходимото количество калций за нуждите на плода.

Сиренето, млякото, киселото мляко и зелените листни зеленчуци се открояват сред храните, богати на калций . Те играят важна роля за задоволяване на дневните ви нужди от калций. Но също така е много важно да се уверите, че сиренето и млякото, които консумирате, са хигиенични и добре пастьоризирани.Бобовите храни са също с богато съдържание на калций ,също  така се отличават и с високо съдържание на фибри.

Желязо

Липсата на достатъчно желязо  в нашия организъм може да доведе до  анемия,което е опасно както за бременната жена така и за плода .Именно желязото транспортира кислорода до клетките и тъканите .

Дефицитът на желязо може да причини симптоми като слабост, умора, задух, сънливост и сърцебиене при бременни жени. . Освен това, в случай на сериозна анемия, могат да възникнат проблеми по време на раждане и следродилен период.

За да се сведе до минимум дефицитът на желязо, е важно да се консумират храни с високо съдържание на желязо като червено месо,пуешко и пилешко месо,черен, дроб яйца, бобови растения,зелено листни зеленчуци, сушени плодове и други. Освен това консумацията на плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С, увеличават усвояването на желязо.

Витамин С

Освен че подпомага усвояването на желязото от червата, витамин С е необходим за укрепване на имунната ни система и различни биохимични процеси в метаболизма. По време на бременност нуждата от витамин С се увеличава поради ускоряването на метаболизма.

Витамин С се съдържа в изобилие в пресни плодове и зеленчуци, като портокали, лимони, червени и зелени чушки, домати, ягоди, грейпфрут, карфиол и зеле . Тъй като не се съхранява в тялото, важно е да си набавяте определено количество витамин С всеки ден.

  Консумирането на зеленчуци сурови или леко сварени след добро измиване подпомага приема на витамин С. 

Фолиева киселина

За здравословното развитие на централната нервна система на бебето е от голямо значение да се приема фолиева киселина, особено известна като „витамин B9“, от първите седмици на бременността. Тъй като фолиевата киселина не се съхранява в тялото и е необходима повече от нормалното по време на бременност, тя трябва да се приема редовно всеки ден.

Фолиевата киселина се намира в пресни зелени зеленчуци; Дългосрочните процеси на готвене , обаче могат да намалят количеството фолиева киселина. Храни като спанак, фъстъци, лешници, карфиол и пълнозърнест хляб са  източници на фолиева киселина. 

Жени, които преди това са били диагностицирани с дефицит на фолиева киселина или които са родили бебе с аномалия на невралната тръба , трябва да започнат добавки с фолиева киселина най-малко 3 месеца преди датата, на която възнамеряват да забременеят . Тази предпазна мярка е много важна, за да може бебето да развие здрава нервна система.

Фолиевата  киселина допринася за следните процеси:

 • Нормален растеж на плода
 • Правилно функциониране на клетките;ДНК синтез
 • Образуване на червени кръвни клетки
 • Предотвратяване на аномалии
 • Допринася за доброто репродуктивно здраве при жената

Съветваме ви да следвате препоръките на Вашия лекар. 

Храни с фибри

Влакнестите храни, които трябва да съставляват голяма част от ежедневната ви диета, допринасят значително за предотвратяването на запек и чревна леност, които са чести по време на бременност.

Като цяло всички зеленчуци и плодове са богати на фибри, така че можете да ги включвате често в ежедневната си диета. Освен това пълнозърнестите храни също съдържат фибри, но те не трябва да се консумират прекомерно, тъй като могат да намалят усвояването на някои хранителни вещества от червата.

Храните, съдържащи фибри, често се срещат в пълнозърнестите видове хляб, плодовете и зеленчуците като боб, кайсии, стафиди, грах, праз и малини . Редовната консумация на тези храни помага за регулиране на храносмилателната система и предотвратява проблеми като запек.

Като включите влакнестите храни в ежедневната си диета, вие поддържате както собственото си здраве, така и за доброто  развитие на вашето бебе.  Прием на течности по време на бременност?

Пиенето на много вода и течности по време на бременност е изключително полезно за здравето на вас и вашето бебе.

По-специално, адекватната консумация на вода може да играе важна роля за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, предотвратяване на олигохидрамнион, тоест околоплодната течност на бебето е по-малко от нормалното, намаляване на риска от преждевременно раждане, осигуряване на защитен ефект срещу инфекции на дихателните пътища и предотвратяване на храносмилателни проблеми като запек и диария.

В зависимост от увеличаването на нуждите от вода по време на хранителния процес по време на бременност се препоръчва да се пият поне 8-10 чаши вода на ден . Важно е да се внимава да се консумира вода, като се увеличи това количество, особено в горещо време и в по-късните месеци на бременността. В допълнение към питейната вода, добавянето на сочни плодове и зеленчуци към вашата диета може да увеличи приема на вода.

Осигурявайки адекватен прием на течности по този начин, можете да задоволите нуждите както на вашето тяло, така и на вашето бебе и да имате здравословна  и спокойна бременност.

Какво трябва да избягвате по време на бременност?

По време на бременност не се препоръчва консумацията на чай, кафе,газирани напитки,както и алкохол.  Консумацията на алкохол е строго забранена по време на бременността.При прием на алкохол той навлиза през плацентата в кръвния поток на бебето,което може да е причина за отключване на умствени и физически увреждания.Освен това алкохолът оказва влияние върху деленето на  клетките и върху централната нервна система.Кофеинът също достига до бебето ви и тук правилото ,че каквото консумирате вие и вашето бебче го приема ,е напълно вярно.Това води до ускоряване на пулса и повишена активност на плода.Зеленият и черният чай също съдържат кофеин.

Натурални билкови чайове, напитки като мента, лимон, градински чай, липа, шипка и лайка могат да се пият по време на бременност, защото са напълно натурални и без добавки.

Също така е важно да ограничите ненужния прием на калории по време на бременност . Прекомерното наддаване на тегло може да доведе до усложнения като гестационен диабет, хипертония, трудно раждане, сериозни проблеми с бебето и болки в гърба. Необходимо е да се избягват, доколкото е възможно, сладки храни и напитки и да се предпочитат варени храни вместо мазни пържени храни.

Кои храни да избягвате по време на бременност

Сурови или полусурови хранителни продукти-месо и яйца.В някои десерти има сурови яйца,също и в домашната майонеза.Пастети ,непастьоризирано мляко,меки сирена и синьо сирене ,както и пушени меса и риби.

Share

No Comments

Post a Comment