logo

Добре Дошли!

Понеделник- Петък 9.00 - 17.00

+359877700173

Бургас, ж-к Изгрев 27А, 8008

Top

Значение на   храненето за нашата имунна система

Здравата имунна система предпазва тялото ни от инфекции и влияе положително на оздравяването. Много е важно да имате адекватна и балансирана диета за защита и укрепване на естествената имунна система на организма. Тъй като непълноценното и небалансирано хранене намалява съпротивителните сили на организма, рискът от заразяване с болести се увеличава,също и периода на възстановяване.

 Изследванията показват, че хората се нуждаят от повече от 50 хранителни вещества, за да растат, да се развиват и да живеят в добро здраве.  Получаването на хранителните вещества, от които се нуждае човек, като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и вода, помага както за предпазване от болести, така и за борба с тях.

За защита и укрепване на имунната ни система;

Трябва да се обърне внимание на консумацията на зеленчуци и плодове, които са богати на витамини и минерали. Разпределението на витамините в зеленчуците и плодовете е променливо. Поради тази причина е най-добре да осигурите разнообразие,във ежедневното ви меню, вместо да избирате често един зеленчук и плод.


витамин А;

Храните, съдържащи витамин А, трябва да се консумират всеки ден, тъй като имат антиоксидантни свойства и укрепват имунната система. Витамин А се съдържа в храни като моркови, спанак, броколи, чушки, кайсии, мандарини, портокали, яйца и мляко.

витамин C;

Трябва да се предпочитат храни с  витамин С, тъй като укрепва имунната система и има защитни свойства, особено срещу грип.  Витамин С е изобилен в цитрусови плодове като портокали, мандарини и лимони и храни като шипки, чушки, киви, броколи, магданоз и рукола. Салатата трябва да бъде включена в обяда и вечерята, тъй като е много богата на витамини, минерали, а също и фибри. Тъй като количеството на витамин С в тялото на пушачите е по-ниско от това на непушачите, тези хора трябва да консумират по-често храни, съдържащи витамин С.

витамин Е;

Витамин Е, който има антиоксидантни свойства и има положителни свойства върху имунната система, се намира най-вече в растителните масла, зелените листни зеленчуци, маслодайните семена като лешници и орехи и храни като месо и яйца.

витамин B6;

Участва в нормалното функциониране на имунната система. Съдържа се най-вече в месото, рибата, пълнозърнестия хляб и зелените листни зеленчуци. Всеки който  има балансирана диета, може  лесно да задоволи  дневната си нужда от витамин В6.

Фолиева киселина ;

Животинските храни, богати на протеини, също са богати на B12. Месо, риба, бобови растения, сирене и яйца са основните източници. Витамин B12 поддържа имунната система силна.

Минерали;

Има голямо разнообразие от функции в тялото. Сред тях най-важният минерал, който влияе на имунната система и намалява устойчивостта при дефицит, е цинкът.Той се намира най-вече в храни като месо, орехи, бадеми и сирене.

Протеини и мазнини;

Консумирането на достатъчно количество протеин предпазва тялото от болести. Месото, пилешкото и рибата трябва да се консумират с повишено внимание, тъй като съдържат наситени мазнини . Бобовите растения са богати на протеини, те също са богати  и на витамини от група В, витамин Е и минерали , яйцата също , тъй като съдържат качествен протеин.

Вода;

Водата е най-основната необходимост на тялото ни, за да функционира правилно. Поради тази причина всеки човек трябва да консумира между 1,5 и 2,5 литра вода през целия ден. Би било по-добър избор да задоволите нуждите си от течности с напитки като вода, айрян, прясно изцеден плодов сок, а не с кофеинови напитки като чай, кафе или газирани напитки .

За здрава имунна система е необходимо пълноценно и балансирано хранене, избягване на стрес, тютюнопушене и алкохол, както и редовни физически упражнения.  

Share

No Comments

Post a Comment